Brzoklizač Nihad Bašić osigurao nastup na Evropskom i Svjetskom prvenstvu

Nihad je imao izvanredan nastup i ostvario je zadanu normu definisanu pravilima Međunarodne klizačke unije (ISU) i Pravilnikom Saveza, tako da je obezbijedio nastup u seniorskoj konkurenciji na Evropskom i Svjetskom prvenstvu koji se održavaju u Holandiji i Rusiji početkom iduće godine.

Pored ispunjene norme, naš reprezentativac je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju u ukupnom plasmanu, saopćeno je iz Saveza klizačkih sportova. I drugi naši najbolji brzoklizači na ovom takmičenju su imali dobar nastup. Tarik Omeragić je također osvoijo prvo mjesto i zlatnu medalju, Asja Zajimović i Mak Krstić osvojili su srebrene medalje, dok su Summeja Zajimović i Ilan Krstić bili bronzani.

Zapažen nastup imali su i Fatima Omerhodžić (četvrta), Pierre Benett (peti), dok je Muhamed Zajimović zauzeo 6. mjesto. Nažalost, i pored izvanrednog nastupa naših brzoklizača, niko osim Nihada Bašića nije uspio ispuniti normu i osigurati nastup na najjačim svjetskim takmičenjima. U Savezu vjeruju da će na preostala dva međunarodna takmičenja u Grazu i Beogradu većina njih ispuniti propisanu normu.

Naši brzoklizači nemaju ni minimum uslova za pripreme i napredak (treniraju na betonu ispred Zetre, bez leda od februara ove godine), dok njihova konkurencija ima maksimalnu podršku svojih država i neograničen budžet za nastupe i pripreme na ledu tokom cijele godine.

Kada se ovo ima u vidu, jasno je da ovi izvanredni rezultati naših takmičara predstavljaju pravi podvig, stoji u saopćenju.

Posted in Nekategorisano

Arhiva vijesti